Menu berbuka puasa hari ini aunty ross mengunakan bahan-bahan yang agak simple and murah. Kepala Udang dan kulit udang aunty buat stok untuk buat kuah mee rebus. Isi udang aunty buat sambal tumis. Terpaksa berjimat lah..dengan keadaan sekarang ni!!!
Simple Mee Rebus Johor

Bahan ( A ) - untuk dikisar :
2 ulas bawang Besar
2 ulas bawang Putih
½ biji buah Keras
½ inci halia
¼ inci lengkuas
½ cawan udang kering
1 sudu besar chili kisar (chili bo)
3 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar taucu
Bahan ( B ) - Direbus dan dikisar :
200 gm udang (Direbus dan dikisar bersama air rebusan)
Asam jawa sebesar ibu jari (perahan air asam jawa 1 cawan)
1 batang serai
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula
1 sudu kicap manis
5 cawan air(kalau pekat, tambah lagi)
Bahan (C)
1 sudu besar tepung gamdum dibancuh dengan ½ cawan air
Serbuk Perisa (optional)
Bahan untuk di celur (D)
1 kg Mee Kuning
Sayur sawi dan Tauge
Untuk Taburan dan Hiasan (E)
Daun Soup
Limau Kasturi
Bawang Goreng
Lada Hijau Dihiris-hiris
Sambal Tumis Udang
2 ulas bawang Besar
2 ulas bawang Putih
½ biji buah Keras
½ inci halia
¼ inci lengkuas
½ cawan udang kering
1 sudu besar chili kisar (chili bo)
3 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar taucu
Bahan ( B ) - Direbus dan dikisar :
200 gm udang (Direbus dan dikisar bersama air rebusan)
Asam jawa sebesar ibu jari (perahan air asam jawa 1 cawan)
1 batang serai
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula
1 sudu kicap manis
5 cawan air(kalau pekat, tambah lagi)
Bahan (C)
1 sudu besar tepung gamdum dibancuh dengan ½ cawan air
Serbuk Perisa (optional)
Bahan untuk di celur (D)
1 kg Mee Kuning
Sayur sawi dan Tauge
Untuk Taburan dan Hiasan (E)
Daun Soup
Limau Kasturi
Bawang Goreng
Lada Hijau Dihiris-hiris
Sambal Tumis Udang
1. 1 kg Udang hidup di gaul dengan sedikit garam dan kunyit dan di goreng sebentar (separoh masak) diangkat dan ketepikan dulu.
2. 3 biji bawang besar dihiris
1 biji bawang putih
Cara-cara membuatnya :
1. Tumiskan semua bahan -bahan (A) sehingga naik bau, garing dan pecah minyak.
2. Masukan bahan-bahan (B)
3. Bila sudah mendidih bolehlah masuk bahan (C) Hendaklah dikacau2
Sambal Tumis Udang Udang basah – gaul dengan kunyit dan goreng separuh masak Bahan Kisar Bwg merah Bwg putih Cili kering Belacan Air asam jawa Serai - titik Bwg besar – potong bulat Cara Tumis bahan kisar sampai naik bau. Masukkan udang, air asam jawa....campakkan serai dan masukkan garam dan gula sedikit…masukkan bawang besar…biarkan seketika dan angkat.
1. Tumiskan semua bahan -bahan (A) sehingga naik bau, garing dan pecah minyak.
2. Masukan bahan-bahan (B)
3. Bila sudah mendidih bolehlah masuk bahan (C) Hendaklah dikacau2
Sambal Tumis Udang Udang basah – gaul dengan kunyit dan goreng separuh masak Bahan Kisar Bwg merah Bwg putih Cili kering Belacan Air asam jawa Serai - titik Bwg besar – potong bulat Cara Tumis bahan kisar sampai naik bau. Masukkan udang, air asam jawa....campakkan serai dan masukkan garam dan gula sedikit…masukkan bawang besar…biarkan seketika dan angkat.
Pengat Pisang

1 sisir pisang abu (Dikerat 2 dan dipotong 2)
1 biji kelapa parut(Ambil santan 2 cawan pekat, 3 cawan yang cair)
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 ketul gula melaka
1/4 teasp. garam
1 helai Daun pandan, diikat
Cara Memasak
1. Satukan pisang, santan cair, daun pandan, gula dan masak hingga mendidih.
2. Bila sudah mendidih masukkan santan pekat.Dikacau pelahan2 hingga pekat.
3. Bila pisang sudah lembut boleh lah di angkat.
Tips:Selain dari pisang abu, pisang nangka, pisang raja atau awak boleh juga dimasak.
Jangan pilih pisang yang masih keras. Pilihlah pisang yang sudah agak lembut sedikit.

1 sisir pisang abu (Dikerat 2 dan dipotong 2)
1 biji kelapa parut(Ambil santan 2 cawan pekat, 3 cawan yang cair)
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 ketul gula melaka
1/4 teasp. garam
1 helai Daun pandan, diikat
Cara Memasak
1. Satukan pisang, santan cair, daun pandan, gula dan masak hingga mendidih.
2. Bila sudah mendidih masukkan santan pekat.Dikacau pelahan2 hingga pekat.
3. Bila pisang sudah lembut boleh lah di angkat.
Tips:Selain dari pisang abu, pisang nangka, pisang raja atau awak boleh juga dimasak.
Jangan pilih pisang yang masih keras. Pilihlah pisang yang sudah agak lembut sedikit.
"cuba jangan tak cuba"

No comments:
Post a Comment